İLAÇLAR – KEMOTERAPİNİN VE RADYOTERAPİNİN (IŞIN TEDAVİSİNİN) YAN ETKİLERİ VE ZARARLARI: (ÇOK ÖNEMLİ BİR AÇIKLAMA)

Öncelikle bir hususu belirtmek istiyorum;
Telefon görüşmelerinde anlatamadığımız bir şeyi anlatmaya çalışacağım. Biz doktor, eczacı ve hoca değiliz. Kemoterapinin ve ışın tedavisinin (radyoterapi) zararları ile ilgili konuşmayada yetkili değiliz. Bizim anlatmaya çalıştığımız konu şu: İş yerimize 19k gıda takviyelerini almaya delen müşterilerimiz ve hastalar, başından geçen olayları anlatıyorlar. Ameliyat olduğunu, kemoterapi ve ışın (Radyoterapi) aldığını, tıppen yapılacak bir şey kalmadığını söyledikten sonra 19k gıda takvilerenini kullanmak istediklerini, eğer mümkünse; hem kemeterapi ve radyoterapi alacaklarını hemde 19k gıda takviyelerini kullanacaklarını söylüyorlar. İkisini bir kullanabilirmiyiz diyorlar. Bizim maksadımız 19k gıda takviyelerini satalımda nasıl satılırsa satılsın, gayemiz para kazanmak değildir. Eğer 19k gıda takviyelerinden fayda görmek istiyorsak, bizim tarif ettiğimiz gibi, kullanmamız lazım. Beraber kullanırsak hiç faydası olmazmı? Olur. Fakat; istediğimiz faydayı bulamayız. Çünkü, Kemoterapinin ve Radyoterapinin yan tesirleri ve zararları olduğu için, 19k gıda takviyeleri önce bu yan tesir ve zararlarların tahribatları ile uğraşır. Kanserle uğraşmayı vakit bulamaz. Sizde ararsınız ve dersiniz ki: Biz 19k dan fayda gömedik. Bizde deriz ki: 19k Kemoterapinin ve Radyoterapinin tahribatiyle uğraşıyor. Eğer siz; ameliyat olmadan, kemoterapi ve radyoterapi almadan 19k gıda takviyelerini kullanmış olsaydınız belki daha güzel neticeler alabilirdiniz. Diyelimki bütün bunlar oldu. Tıppen yapılacak bir şey kalmadı. Ne yapacağız. Allah’tan ümit kesilmez. Bizi arayınız 0 274 412 25 84.

İlaçların yan etkilerinden kendinizi koruyunuz. Aşırı ilaç kullanmayınız. Tedavi doğal olsun. Klinik deneyimler göstermiştir ki genel durumu iyi olan hastalar bile ilaç tedavisinden sonra sarsılmaktadırlar. Bunun da sebebi, yüksek dozda kullanılan ilaçların yan etkileridir. Yan etkilere dikkat. İlaçların organlara taşınması, özellikle karaciğer ve böbreklerde oluşturdukları zehirleyici (Toksit) etkiler, besin maddelerinin iyi emilimini ve yararlı kullanımını engelleyebilir. İlaç ve ışın tedavisi sadece tümörlü dokuya değil sağlam dokulara da zarar verir. Bu sebeple, besin maddeleri ve bol sıvıyla sağlam dokuları korumak gerekir

Kanser tedavileri bedeni sarsar; çünkü uygulanan tedaviler sadece kanser hücrelerini öldürmekle kalmaz bedenin diğer sağlam dokularına da zarar verirler. Kimi tedavilerse aynı zamanda savunma sistemini de zayıflatır. Bu sebeple pek çok yan etkisi ortaya çıkar. İştah kaybı, bulantı, kusma, ağızda yaralar ve yutma güçlükleri medyana gelir. Hasta kendini çok halsiz ve kötü hisseder. Bu durumda beslenme zorlaşır. Ancak bilinçli ve kararlı bir beslenme ile bu zorluklar yenilebilir.

CHICAGO – Kemoterapi tedavisi gören kanser hastalarında meydana gelen hastalık ve ölümlere, kandaki bir protein eksikliğinin yol açtığı belirlendi. Lancet dergisinde yayınlanan rapora göre, kanda mannose-bind-ing lectin ( MBL ) proteinin kemoterapi sırasında azalmasının enfeksiyonlara yol açtığının tespit edildiği belirtildi. Raporda, MBL’nin vücudunun bağışıklık sistemi üzerinde önemli rol oynadığına değinen uzmanlar kemoterapinin beyaz kan hücrelerinin de yoğunlaşmasını azalttığını kaydetti. Bu hücreler vücudun savunma sisteminde rol alıyor.

İngiltere’nin başkenti Londra’da Great Ormond Street Çocuk hastanesinde kanserli 100 çocuk hastanın MBL yoğunluğu ölçüldü. Kanlarında MBL yoğunluğu az bulunan çocuk hastaların enfeksiyonla karşı karşıya oldukları belirlendi. Uzmanlar miyeloid lösemi kanseri hastası çocukların yüzde 65’inin, kemoterapiden kaynaklanan hastalıklar’ dan öldüğünü belirtiyor. Ayrıca MBL eksikliği bulunan kanser hastalarında, kemoterapi sonrası ciddi enfeksiyonların meydana geldiği belirlendi.

Kanser hastalarına yapılan kemoterapi ve ışın tedavisinin yan etkilerini azaltmak için verilen bazı ilaçların, rahim boynu ve akciğer tümörlerinin büyümesini hızlandırdığı bildirildi.

“Cancer Research” dergisindeki habere göre, Heidelberg ken-tindeki Alman Kanser Araştırma Merkezi’nde (DKFZ) görevli Ingrid Herr başkanlığındaki ekip, dexamethason maddesinin insanlardan alınıp farelere aktarılan tümörler üzerindeki etkisini inceledi.

DKFZ tarafından yapılan açıklamada, glukokortikoid sınıfına giren dexamethason maddesini içeren ilaçların kemoterapinin saç dökülmesi ve mide bulantısı gibi yan etkileri için kullanıldığı belirtildi.

Bazı kanser türlerinde bu ilaçların verilip verilmemesinin incelenmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, rahim boynu ve akciğer tümörlerinin glukokortikoid hormonlarının verilmesiyle daha hızlı büyüdüğü ifade edildi.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneyin sonuçlarının insanlarda da geçerli olacağını tahmin eden Herr, bu ilaçların çok yaygın olduğunu, fakat cannabinoid grubundaki ilaçlar gibi alternatiflerinin de bulunduğunu kaydetti.

Dexamethason maddesinin programlı hücre ölümüne etki ettiğini belirten Herr, bu mekanizmanın bloke edilmesinin, tümör hücrelerinin tedaviye yanıt vermemesinin ana nedeni olduğunu söyledi. Herr ve ekibi, glukokortikoidlerin başka kanser türleri üzerindeki etkisini de inceliyor

Kemoterapiden sonra sakın zayıflama diyeti yapmayınız. Yiyeceklerinizin besin değerini arttırınız. Vitamin ve mineralleri doğal şeylerden almaya çalışınız.

ÇOK MÜHİM BİR AÇIKLAMA: 19k Gıda Maddelerini Bitkisel kemoterapi gibi Kullanabilirsiniz. Sağlam hücreleri öldürmeden, 40 gün içinde hücreleri yeniler.

KEMOTERAPİNİN YAN ETKİLERİ !

• Kanser hücrelerinin normal hücrelere göre hızlı büyümesi ve çoğalması nedeniyle çoğu antikanser ilaç bu tür özellik taşıyan hücrelerin tahrip edilmesi için geliştirilmiştir. Ancak bazı normal hücrelerde de benzer özellikler bulunmakta, bu hücreler de kanser tedavisinden doğrudan etkilenmektedir. Bu etkilenmeler yan etkileri de doğurmaktadır.
• Bunun iyi bilinen bir örneği saçlardır, hızlı büyüyen ve çoğalan saçlar kanser tedavisi sürecinde geçici olarak zayıflayabilmektedir.
• Önemli bir başka örnek de kemik iliği içinde gelişim gösteren kan hücreleridir.

DİĞER ÖRNEKLERDE ŞUNLARDIR:

SİNDİRİM SİSTEMİNDEDİR:
• Ağız, yemek borusu, mide, bağırsak hattındaki hücreler kanser tedavisi sürecinden olumsuz yönde etkilenebilmektedir.
• Bazı kanser ilaçları kalp, böbrekler, mesane, akciğerler ve sinir sistemi organları gibi hayati organlar üzerinde de olumsuz etkileri vardır.

HALSİZLİK – BİTKİNLİK:
• En sık karşılaşılan yen etkidir. Gündelik yaşamda karşılaşılandan daha farklı niteliktedir.
• Genellikle ani başlangıçlıdır. Bazı hastalar tarafından tükenmişlik, bitmişlik duygusu ile tarif edilmektedir.

BULANTI – KUSMA:
• Kemoterapi alacak hastaların en çok endişe ettiği yan etkiler arasında olan bulantı – kusma, yeni kuşak ilaçlar sayesinde hafiflemiştir.
• Güçlü bulantı önleyici ilaçlar da sorunun giderilmesine katkıda bulunmaktadır.

AĞRI:
• Sinir liflerini etkileyen kemoterapi ilaçlarının bazan ağrıya yol açtıkları bilinmektedir.
• Bazı durumlarda kemoterapi sırasında ortaya çıkan ağız yaraları, kas ağrıları ve benzer yakınmalar olur.

SAÇ KAYBI (ALOPESİ):
• Sık karşılaşılan bir yan etkidir. Ancak bütün ilaçlar saç kaybına yol açmaz.

KANSIZLIK (ANEMİ):
• Kemik iliğini baskılayan ilaçlar kansızlığa yol açabilmektedir.
Kansızlık belirtileri şunlar olabilir:
• Yorgunluk – bitkinlik hissi
• Nefes darlığı
• Çarpıntı hissetmek

MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ (MSS) SORUNLARI:
• Kemoterapi MSS’ni etkilemesi durumlarında bilinç bulanıklıkları ve depresyon gibi sorunlara yol açabilmektedir.

ENFEKSİYON:
• Kemoterapi süresince beden enfeksiyonlara daha açık hale gelebilmektedir. Bunun önemli bir nedeni de kemik iliğinin baskılanması sonucunda, enfeksiyonlara karşı savaşan akyuvarların sayısındaki azalmadır.

PIHTILAŞMA SORUNLARI:
• Kanser ilaçlarının kemik iliği üzerindeki baskılayıcı özellik, kanın pıhtılaşmasında önemli bir işlevi olan trombosit hücrelerinin sayısının azalmasına, sonuç olarak da genel bir pıhtılaşma sorununun ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Bunun sonucunda, çok şiddetli durumlarda, herhangi bir yaralanma olmaksızın kendiliğinden kanamalar ortaya çıkabilmektedir.
Aşağıdaki yakınmalar bu durumla ilgili olarak ortaya çıkabilir.
• Umulmadık kanamalar
• Cilt altında küçük kırmızı noktacıklar oluşması
• İdrar renginde pembeleşme, kırmızılaşma
• Dışkı renginin siyahlaşması ya da dışkı renginde kan görülmesi
• Diş eti ya da burun kanamaları
• Bir adet döneminden uzun süren vajinal kanamalar
• Baş ağrıları ve görmedeki değişiklikler
• Kol ve bacaklarda sıcaklık ve ağrı hissi
• Kabızlık.

KAS VE SİNİR ETKİLENMELERİ:
• Bazı durumlarda kanser ilaçları sinir lifleri üzerinde etki gösterebilmekte, periferik nöropati denen merkezi sinir sistemi dışındaki sinir yapılarından kaynaklanan sorunlara yol açabilmektedir.
• Bu durumdaki kişinin bedenin belli bölgelerinde, özellikle el ve/veya ayaklarında karıncalanma, titreme, uyuşukluk, güç kaybı, yanma, ağrı gibi yakınmalar, ayrıca çenede ağrı, mide ağrısı, kabızlık gibi sıkıntılar gözlenebilmektedir.

CİLT VE TIRNAK SORUNLARI:
• Kemoterapinin cildi etkilemesi sonucunda kızarıklık, döküntüler, soyulma, kuruluk, sivilcelenme, güneşe karşı hassasiyet artışı gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
• Bazı ilaçlar ciltte koyulaşmalara yol açabilmektedir.
• İlaçlar tırnaklar üzerinde de kırılma ve renk değişiklikleri gibi sonuçlara yol açabilmektedir.

BÖBREKLER VE MESANE İLE İLİŞKİLİ SORUNLAR:
• Bazı antikanser ilaçların; mesanede irritasyon ve böbreklerde geçici ya da kalıcı hasarları vardır.
• Bazı ilaçlar idrar renginin ve kokusunun değişmesine yol açmaktadır.
• Hasta kemoterapi süresince bol su içmelidir. Bu ortaya çıkabilecek bazı sorunları önleyebilir.
• Gereğinde kemoterapi sürecinde böbrek işlevlerinin izlenmesine karar verilebilmektedir.

NEZLE BENZERİ BELİRTİLER:
•Bazı hastalarda kemopterapiyi takip eden günlerde nezle benzeri, zaman zaman ateşin de bulunduğu bir tablo sergileyebilir.
• Bu tablo gerçekten bir enfeksiyondan kaynaklanmış olabileceği gibi, kanserin kendisinin yarattığı bir durum da olabilir.

BEDENDE SIVI HACMİNİN ARTMASI:
• Kemoterapi süresince bedende su tutulumu artabilmektedir.
• Hasta, özellikle el ve ayaklarda öne çıkan bir şişlik hissedebilir.

CİNSEL ORGANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLER:
ERKEKLERDE:
• Sperm sayısında ve hareketliliğinde azalma olabilir.
• Bu sorun geçici ya da kalıcı olabilir.
• Sertleşme ve bunu sürdürebilmede sorunlar yaşanabilir.
• Olası bir sorun da, kanser tedavisi döneminde spermin içinde, genetik bilgi saklayan kromozomlarda bir bozulma olmasıdır.
KADINLARDA:
• Overlerin etkilenmesi durumunda, üretilen hormon miktarında değişiklikler olabilir.
• Bu da adet dönemlerini etkiler: Düzensizlikler olabileceği gibi, kemoterapi döneminde kesilebilir de.
• Bu değişiklikler geçici ya da kalıcı olabilmektedir. İnfertilite (doğurganlık kaybı) ve menapoz görülebilir.

Kaynak:www.roche.com.tr

“İLAÇLAR – KEMOTERAPİNİN VE RADYOTERAPİNİN (IŞIN TEDAVİSİNİN) YAN ETKİLERİ VE ZARARLARI: (ÇOK ÖNEMLİ BİR AÇIKLAMA)” için 4 cevap

  1. Iyi gunler benin annem meme kanseri ve kemoterapi görüyor bu 3 .haftasi 4 gündür yemek yiyemiyor doktora bas vurduk serom verdi ana hala ayni sizin bi tavsiyeniz varmi

    1. murat bey
      Rabbim acil şifa versin inş.
      05423742292 nolu telefonu arayabilirseniz. Yardımcı oluruz inş.

  2. İyi akşamlar kardeşim rahim kanseriydi ameliyat oldu ama üç ay sonra tekrardan çıktı ve karaciğere sıçramış doktorları yapılacak bir şey yok diyo ve 14 ay yaşar diyo yardımcı olursanız sevinirim

    1. Fatma hanım
      05423742292
      arayabilirseniz yardımcı olalım.

Yorum bırakın